Tips vid uppstart

Att starta företag kan både vara roligt och lite skrämmande eftersom man i mångt och mycket ger sig ut på okänt vatten. För att det om möjligt skall bli lite säkrare där ute och även som en liten hjälp på traven har vi här samlat några korta tips och råd för den som precis lämnat startgroparna ut i världen som egen företagare.

Affärsplan

Oavsett om man startat ett litet eller stort företag är ett bra tips att göra någon form av affärsplan där man på något försöker konkretisera vad man har för mål med sitt företag och vad man vill uppnå. En affärsplan behöver inte vara speciellt lång, ett par sidor räcker gott och väl.

Hitta kunder

Det allra viktigaste när man är företagare är givetvis att hitta kunder, vilket inte är helt lätt. Här gäller det helt enkelt att använda alla tänkbara medel som står till buds, som till exempel att utnyttja gamla kontakter man har, använda sig av nätet för att synas och höras, göra marknadsundersökningar för att ta reda på vad som säljer och så vidare.

Tålamod

En sak som är väldigt viktig när man är företagare och kanske framför allt i början är att ha tålamod och inte tro att framgången skall komma över en natt utan att vara medveten om att det krävs arbete för att nå dit man vill.