Starta företag

Funderar du på att starta ett företag? Har du en hobby som du under flera år funderat på om du kan börja tjäna pengar på? Du vet väl att du kan kombinera en anställning med ditt företag så länge det inte konkurrerar med företaget du jobbar för. 

Planera affärsplanHar du under en längre tid gått arbetssökande och har en affärsidé som du tror på så hjälper arbetsförmedlingen gärna till med stöd. Det kan vara lite olika från år till år men mellan 3 – 6 månaders starta eget bidrag kan du ansöka om. Det är arbetsförmedlingen som avgör om du är berättigad till stöd eller inte. Du kan hämta mycket information på Skatteverkets hemsida hur du startar, driver och avslutar ett företag.

Du kan även starta företag om du studerar, men tänk på att ditt studiebidrag och studielån blir lägre om det är så att du får mer inkomst före skatt än det maximala belopp som är satt. Kolla med CSN vad som gäller.

Framförallt vad som gäller innan du kör i gång ditt företag är att du är väl förberedd, skapa en affärsplan som är lätt att förstå. Den ska innehålla uppgifter och fakta om dig och ditt företag, och kommer att utvecklas under tiden. Startbudget – Resultatbudget – Likviditetsbudget är något som affärsplanen ska innehålla och det är något som du får lära dig att göra för att ditt företag ska fungera så bra som möjligt. Affärsplanen lever med ditt företag och den utveckling ditt företag har och du kommer att behöva uppdatera affärsplanen kontinuerligt. På verksamt.se hittar du en e-tjänst hur du skapar en affärsplan.

Det är mycket information som man bör gå igenom innan man är i gång och startar sitt företag, mer information om hur det är att starta företag kan du få på http://startaforetag.nu där det finns många bra artiklar om hur det är att vara företagare och tips och idéer vad du bör tänka på.

När du väl är i gång och företaget börjar rulla så får man inte slappna av och tro att det går av sig själv. Det är nu den stora utmaningen börjar. Att få sitt företag att växa, och om du verkligen älskar det du gör så kan det gå lättare, men räkna med att det kommer att ta tid och att du lever med ditt företag 24 timmar om dygnet.