Molntjänster för företag

6809777-cloud-server-technology (1)

Du har säkerligen hört talas om de så kallade ”molntjänsterna” och kanske till och med använt dig av några utan att veta om det. En molntjänst är en tjänst som utförs på nätet och som bara finns på nätet. Det handlar oftast om lagring av filer, koordinering av scheman eller projekt, säkerhetskopiering eller liknande.

Vanligt bland svenska företag

Enligt tidningen Computer Sweden så använder svenska företag över 1 000 molntjänster. Då räknar de även med appar i mobilen, sociala medier och liknande. Det finns flera användbara molntjänster för företag att använda sig av som du kanske inte känner till. En av de mest kända leverantörerna för molntjänster åt företag är Google. Många av deras molntjänster är dessutom kostnadsfria, som exempelvis Google Docs och Hangouts. Google Docs är en molntjänst, där du kan lagra och redigera dokument, men bara har ett begränsat utrymme.

Avancerade molntjänster

Om du har lite mer specialiserade behov, som exempelvis att hålla reda på arkivredovisning eller sjukfrånvaroanmälning, så finns det många bra företag som erbjuder molntjänster för just dessa ändamål.

Mobilt och flexibelt

En av de största fördelarna med molntjänster är att du kan nå dessa på nätet genom vilken dator som helst. Många gånger går det även att använda sig av mobilen för att nå molntjänsten. Detta gör det möjligt för ett företag att både bli flexiblare och kunna arbeta mer mobilt.

Ta hjälp vid migration

Skulle ditt företags verksamhet växa sig för stort för molntjänsten, eller om du vill föra över alla filer eller projekt till en annan molntjänst, är det bäst att använda sig av en konsult. Om ”migreringen” inte utförs på rätt sätt, så riskerar ni nämligen att råka bli av med alla filer, en katastrofal situation alla företagare självklart helst vill undvika.

female-holding-out-pair-of-keys-over-clouds-and-sky (1)

Säkerhet

Det kan kännas osäkert att lagra sin information i ett så kallat moln och det är givetvis viktigt att man kollar upp det företag vars molntjänster man tänkt använda. Se till att företaget har ett gott rykte, är stabilt med en bra ekonomi och att de har genomgått och klarat de säkerhetskontroller som finns.  Företaget bör aldrig förändra din data om inte du bett om det skriftligt och kunna exportera din data på rätt sätt om du sedan väljer att avsluta tjänsten. Driftsmiljön bör också kontrolleras, det är en fördel om de finns på mer än ett ställe om något oförutsett skulle inträffa så att inte din data går förlorad, att de har en bra brandvägg och att det hela tiden tas backuper. Det är inte bara systemet som ska vara säkert utan även åtkomsten till ditt material, det är du som bestämmer vilka som ska ha tillgång till det och det kan vara bra att använda exempelvis e-legitimation för inloggning.