Jobba som headhunter

Headhunting

Har du också hört talas om jobbet headhunter men inte riktigt greppat taget om vad just en sådan gör? En headhunter är helt enkelt en rekryterare som ska finna rätt sorts kandidat till en specifik position, ofta handlar det om höga poster inom ett företag. Om man som headhunter lyckas pricka in rätt sorts kandidat kan man också få en rejäl provision.

Svenska Dagbladet skriver här att det är nästan hälften av alla nya tillsättningar som kommer till tack vare nätverkande, något som är headhunterns specialitet. Det handlar främst om rekommendationer för chefspositioner och andra viktiga roller i ett företag, där personliga egenskaper och kvalifikationer är särskilt viktiga.

Rätt egenskaper

Om du har lust att jobba som headhunter är det viktigt att ha rätt egenskaper. Det är viktigt att du har lätt för att ta kontakt med människor och erfarenhet av nätverkande kommer att göra dig tryggare i rollen. Du bör också vara bra på att läsa människor för att kunna avgöra vem som passar var. En headhunter jobbar ofta med att tillsätta poster där en vanlig rekrytering inte har funnit en lämplig kandidat. Alltså de arbetar aktivt med att försöka övervinna någon som inte själva skulle ha sökt den tjänsten. Därför är ett stort nätverk en viktig del i deras arbete så att ha jobbat några år inom den branschen man tänker sig att bli headhunter är ett stort plus. Ibland kan en headhunter få i uppdrag att rekrytera en person som det kanske bara finns en handfull människor som ens skulle passa för tjänsten. Men oftast är inte det så unika positioner vilket kan vara ett mycket svårt arbete.

Att rekrytera någon är inte alltid helt lätt. Många gånger går det inte bara att gå på CV:t utan intryck av hur personen interagerar med andra och löser problem är också viktiga. Gör research innan du bestämmer dig för att bli headhunter och ta reda på hur de största företagen såsom HeadAgent arbetar. Då ser du också om jobbet passar för dig. Det är också viktigt att du är driven med en stor lust att lyckas, inget halvdant leder till framgång.

Att jobba som headhunter handlar om att se varje unik förmåga. Alla ska kunna vara med i rekryteringskarusellen oavsett bakgrund. Det är dessutom ett yrke där du som lyckas kan tjäna en hel del pengar. Att jobba som en headhunter kan vara en utmaning men samtidigt även väldigt stimulerande – du kan alltid utvecklas vidare.