För växande företag – kom ihåg!

shutterstock_222919180

Ett lyckat företag kan växa nästan hur fort som helst. Under tillväxtperioden känns allting fantastiskt, men har man inte vissa saker i bakhuvudet kan man få sig en rejäl bakläxa när tillväxten avtar. 

Säkra kvalitén

När man får in stora ordrar kanske man inte ha råd eller tid att anställa samtidigt: man behöver alltså be de anställda att arbeta lite hårdare så att saker och ting kan fungera. Men under dessa hårda arbeten är det risk att kvalitén på produkter, arbete och levererade tjänster börjar brista.

Man ska säkra kvalitén på hela företaget och det kan krävas att man tar in hjälp utifrån för att få det gjort.

Miljö och hälsa

Under denna glada period kan saker falla mellan stolarna. Tala med de anställda och cheferna. Undersök så att de är nöjda och känner sig hörda om de har några klagomål. Själva miljön på arbetsplatsen ska också vara godkänd. Under en stressig fas på företaget ska det fortfarande inte finnas ökade risker på grund av det. Sådana saker måste man lösa på en gång, annars kan man få problem hos myndigheter och i värsta fall bli stämd av de som drabbas av den bristande säkerheten.

Tillväxt kan bli missväxt

Ha alltid planera i beredskap ifall tillväxten skulle vända eller stanna av. Det finns massvis med saker utifrån som kan påverka hur det går för ett företag, inte minst landets och befolkningens ekonomiska tillstånd. Man måste ha ögon i nacken för att lista ut när turen ska vända. Dela gärna scouternas motto: alltid redo!