Driva företag

Många har en dröm om att driva sitt eget företag. De får då vara sin egen chef, kan lägga upp arbetet som man vill och sätta sin egen lön. Men de som driver eget företag vet att det inte bara är guld och gröna skogar även om det är möjligt att komma i den situationen om man arbetar upp företaget under flera år.

Allt för många startar upp och driver eget utan att innan ha tänkt igenom vad de egentligen vill göra, vad de vill uppnå och vilka deras kunder egentligen är. Det är oftast dessa personer som blir besviken för att det inte blir som de tänkt sig. Men felet var troligtvis att de inte byggde ordentligt från början.

Business ideaFör det första är det otroligt viktigt att starta något som man själv tycker är roligt. Det spelar ingen roll om man tjänar grova pengar. Är jobbet tråkigt kommer inte pengarna kunna kompensera detta. Att det ska vara något man brinner för är även det viktigaste i början eftersom insatsen brukar vara betydligt mer än vad man får ut i lön de första åren.

För det andra gäller det att tänka på lönsamheten från början. Att köpa in något för tio kronor och sälja för femton kan låta smart men det är knappast lönsamt när skatter, avgifter, lokalhyra och allt annat även ska betalas av inkomsterna. Att då köpa in något för tio, förädla det något och sedan sälja för trettio är betydligt bättre. En risk är att man som nyföretagare tänker att man ska konkurrera med priset men det är otroligt lätt att fasta i lågpristräsket och att ta sig därifrån sedan är inte lätt. Bolagsverket har en hemsida som heter verksamt.se som du kan hämta mycket bra information ifrån om du har planer på att starta eget-

För det tredje gäller det att göra. Hör med dina vänner omkring dig – hur många har inte en lysande affärsidé? Men hur många har vågat tagit steget ut och försökt genomföra den? Det behöver inte betyda att man säger upp sig från jobbet och jobbar heltid som egenföretagare från dag ett men någonstans måste man börja. Våga testa, våga utmana, våga vinna.